Det är en kall decemberförmiddag när vi kliver ner för trappan på Allstars Gym i Stockholm, och sparringpasset är redan i full gång. Reza sparras med de båda yngre vännerna Sirwan Kakai och Mohammad Babadivand och det smäller på ordentligt emellanåt. Efter passet går han runt och gör det som han alltid gör - skrattar, skojar, dansar och skämtar med alla på klubben. Det är omöjligt att inte le när han är i närheten. Vi slår oss ner på ett fik för att påbörja intervjun. Personalen och flera av gästerna hälsar glatt på Reza, han känns onekligen igen av många. När vi påbörjar samtalet ber han oss med ett skratt, att säga till om han pratar för mycket, eftersom hans mun är som 7-Eleven, öppen 24/7. Under de följande två timmarna kommer det många intressanta och fascinerande ord från Mad Dog, och de blandas med både skratt och gråt."HAN HADE EN RÖD PLASTSTAV MINNS JAG, 30-40 CM LÅNG, SOM HAN ANVÄNDE ATT SLÅ OSS MED"


Baba Reza


Reza Madadi kom till Sverige från Iran i början av 90-talet när han var 11-12 år gammal. Minnena från de första skolåren i hemlandet präglas av framförallt en sak: stryk. ”Inför årskurs tre skulle varje klass få varsin lärare och alla visste vilka som var snälla och vilka som var stränga. Vår klass, där skolans alla odjur gick, inklusive jag själv, fick den värsta läraren av alla! Han kallades Amo Ezrail, vilket betyder Liemannen. Gjorde man minsta lilla fel ropade han ’MADADI!’ och så fick man komma fram inför klassen och hålla upp sina händer. Han hade en röd plaststav minns jag, 30-40 cm lång, som han använde att slå oss med. Han slog sönder oss fullständigt, och det ansågs helt normalt!”Vi börjar diskutera barnuppfostran, och om allt detta stryk gjorde att de faktiskt skötte sig bättre. ”Visst, för stunden fick det oss att bli tysta. Men det var som en vulkan som ett tryck byggs upp inom. Under lektionens 45 minuter gjorde jag inget dumt för då fick jag fett med stryk, men sekunden man var utom synhåll för läraren blev det kaos! Det var samma sak med brorsan som slog mig hemma. Jag tycker absolut inte att man ska slå barn. Däremot tycker jag att man måste ha tydliga konsekvenser när barn gör dumma saker, dra en gräns och inte bara gulla med dem.”

"NÄR JAG VÄL KLEV IN I RINGEN VAR JAG LIVRÄDD OCH FRÅGADE MIG SJÄLV VAD FAN JAG HADE GETT MIG IN PÅ!"


”Jag älskar mina barn över allt annat. Det är helt sjukt, jag har aldrig upplevt sådan kärlek till någon annan. Men jag vet att om jag inte låter det bli några konsekvenser för dem kommer det gå åt helvete. De kör över mig redan nu! Det är verkligen lättare sagt än gjort, när de tittar på dig med sina små hundögon så du smälter. Innan jag fick barn tänkte jag att jag kommer göra si och så, men jag fick erkänna för mig själv i ett senare skede att det inte var så lätt i praktiken. Det var precis samma sak med min första MMA-match. Jag gick runt i månader innan och snackade självsäkert om hur jag skulle knocka motståndaren, hoppknäa, brotta ner osv. Men när jag väl klev in i ringen var jag livrädd och frågade mig själv vad fan jag hade gett mig in på!”Samhällets problem


Ett par dagar efter att vi ses ska Reza på semester i Thailand med familjen. Vi diskuterar resorna hans barn har gjort och jag undrar om han inte tagit med dem till Iran. ”Nej, inte än. Men jag kommer göra det, 100% säkert. Jag tycker att det är viktigt. Men jag vill att de ska känna sig som svenskar. De bor i Sverige. De bor inte i Iran, de kommer inte att jobba i Iran, det är Sverige som är deras land, som de ska känna tillhörighet till. Jag kommer att säga till mina barn att de är 100% svenskar med en pappa med rötter från ett annat land, men jag vill inte säga att de är iranier, halviranier eller liknande. Det här är ert land.”

"IDAG VÅGAR FOLK INTE PRATA OM SAKER FÖR ATT MAN ÄR RÄDD ATT BLI KALLAD RASIST"


Under hösten har Reza skrivit krönikor för tidningen Metro, och den senaste handlade om en kille i klubbens ungdomsgrupp som utgav sig för att vara 16 år men som sedan visade sig vara 33 år gammal. Reza störde sig på folks reaktioner när han ifrågasatte killens ålder och kände att vissa ämnen är förbjudna att prata om. ”Det finns ingen på jorden som kan komma och kalla mig rasist, extremist eller liknande. Jag är utlänning, muslim, uppvuxen med människor från alla kulturer och religioner. Idag vågar folk inte prata om saker för att man är rädd att bli kallad rasist, och vissa ämnen har blivit tabu att prata om. Det är tragiskt! Varför får Sverigedemokraterna så många röster? Jo, för de vågar ta upp vissa frågor och bekymmer som vi har i samhället medan de andra vägrar prata om det.””Om du kommer hem till mig så kommer jag be dig att följa mina regler. Det betyder inte att jag är en ond, ogästvänlig människa. Jag vill bara att du följer de regler som gäller i mitt hem. Du kanske gör på något annat sätt hemma hos dig, vilket jag förstår och respekterar, men vi är inte hemma hos dig nu. Vi är hos mig, och där gäller mina regler. Det är precis samma sak i samhället i stort. Jag ser de här problemen, och då vill jag lyfta fram dem. Vissa säger att jag ska hålla käften, att jag är kriminell och har suttit inne. Javisst, men är det inte bra om jag skriver om något som är fel så man kan påverka det? Efter 39 år har jag lärt mig vilken sjuk makt pennan har och hur mycket den kan påverka människor!”

"FAN VAD TRAGISKT, HUR SNABBT LIVET KAN VÄNDA FRÅN TOPPEN TILL BOTTEN!"


Från limousin till polisbil


Få har missat Rezas fängelsedom som kom 2013 för grov stöld mot en väskbutik i Stockholm. Han tar upp det som exempel när vi pratar om hur snabbt livet kan ändras. ”Jag satt i en limousin med Alex (Gustafsson) och Andreas (Michael), blev fotade, slog på plattor och fick fett med cash för det. Mina sponsorer tjatade om att få ge mig kläder men jag tackade nej; jag hade redan så mycket. Vi blev bjudna på lyxrestaurang och jag klagade på att lammfilén inte var tillagad exakt efter min smak. Dagen efter sitter jag i en fucking cell. Limousinen byttes ut mot polisbil. Lammfilén byttes ut mot en kall soppa vars fett lagt sig som ett stelnat lager ovanpå. Det var den mörkaste stunden i mitt liv, och jag började skratta åt kontrasterna. Fan vad tragiskt, hur snabbt livet kan vända från toppen till botten!”Tingsrätten dömde Reza till 18 månaders fängelse, vilket överklagades till hovrätten. ”Jag minns dagen jag kom till hovrätten och fick min dom. Ett år och nio månader står det på pappret jag håller i handen. De höjde mitt straff med tre månader, och jag fick ett högre straff än huvudmannen. Jag stod där helt chockad... fy fan! Tänk att första gången jag fick veta att jag skulle bli pappa satt jag i häktet och andra gången satt jag i fängelse. Exemplarisk pappa va? Ni förstår inte vilken ångest det var. Ni förstår inte hur misslyckad man känner sig.”

"FÖR MIG INNEBAR DET DEN VÄRSTA DEPRESSIONEN JAG VARIT MED OM"


”Jag har varit med om så mycket hemska och sjuka grejer i mitt liv. Jag hade en psykopatbrorsa som låste in mig i en hönsbur i två dygn till exempel. Men inget är i närheten av mitt hemskaste minne; ett minne jag kommer få bära med mig till graven. Jag hade en 24-timmarspermission i mitten av mitt straff. Min son var 6-7 månader och han hade precis utvecklat den där förmågan att känna igen en person. Han var så gullig när han kröp runt med sin napp i munnen. Jag pussade, kramade och lekte med honom, men varje timme kändes som en minut. Till slut fick jag bråttom att åka för att hinna tillbaka till anstalten i tid. När jag ringde hem sen samma kväll berättade frugan att min son trodde jag var kvar i rummet hemma, så han satt utanför och försökte få upp dörren. Han vägrade ge sig och fortsatte länge att banka och trycka på dörren. När min fru till slut öppnade och han såg att jag inte var där brast han ut i otröstlig gråt. För många kanske det inte betyder något, men för mig innebar det den värsta depressionen jag varit med om. Det satte djupa sår i mig.”

Rezas ögon tåras när han berättar och vi förstår att hans tuffaste matcher inte har varit i oktagonen, utan i livet.Här slutar del 1 av intervjun och i del 2 berättar Reza mer om hur trodde att karriären var över, comebacken till UFC, hans kritik mot svenska MMA-förbundet och mycket mer!