Read this interview in English.

Om du inte har läst del 1 av den här intervjun än, rekommenderar vi att du gör det först. Du hittar den här.

Den långa vägen tillbaka


Kort innan Reza skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff var han på O2 Arena i London då Alexander Gustafsson skulle ta sig an Jimi Manuwa. Med tanke på tiden som väntade, hade han svårt att njuta av kvällen. ”I vanliga fall går man runt och visar upp sig en sådan kväll, tar bilder med fans och boostar självförtroendet. Den kvällen gömde jag mig, med luvan på hoodien uppdragen, och hoppades att ingen skulle se mig. Co-main event var mellan Melvin Guillard och Michael Johnson, killen jag ströp ut mindre än ett år tidigare i Globen. Jag fick se domaren lyfta Johnsons hand när han utropades till segrare, och hur han fick ta emot publikens jubel. Och där sitter jag, tvingas gömma mig som en råtta, och ska några dagar senare låsas in. Jag tänkte att min karriär var över, min bok var avslutad. Ångesten kändes som en riktig käftsmäll!”

”JAG ÄR INTE PERFEKT, MEN OM DU FRÅGAR MIG SÅ SKA INTE EN FÖREBILD VARA HELT FELFRI”
Om man googlar Reza Madadi får man hundratusentals träffar och det står mycket skrivet om honom på olika forum - åsikter, sanningar, lögner, rykten och allt där emellan. Jag undrar om han tänker på den dagen då hans barn är stora nog att börja läsa allt som står skrivet om honom. ”Det har varit mitt absolut största bekymmer sedan fängelsedomen. Det åt upp mig innifrån varje dag! Jag oroade mig till och med för vad personalen på dagis skulle säga när jag går dit för att lämna barnen. Men med tiden började jag tänka på att mina barn kommer att växa upp med mig, känna mig in i minsta detalj och bilda sin egen uppfattning om mig. De kommer själva kunna avgöra om det folk skriver är sant eller inte. Sen får jag naturligtvis prata med dem, berätta vad som är sant och vad som är skitsnack. Men jag är i alla fall glad att jag inte slutade upp som en misslyckad människa, utan att jag faktiskt lyckades vända de negativa sakerna i mitt liv till något bra. Jag är inte perfekt, men om du frågar mig så ska inte en förebild vara helt felfri.”

”DET VAR OTÄNKBART DÅ.
MEN DET GICK TILL SLUT!”


Den 10 juni 2015 kom nyheten ut att Reza Madadi återigen skrivit på för UFC. Fyra månader senare var comebacken ett faktum när han klev upp mot Norman Parke på UFC Fight Night 76 i Dublin. Även om han förlorade matchen på domslut var ingen gladare än just Reza Madadi den kvällen. Att lyckas ta sig tillbaka, efter att ha förlorat allt, är karriärens absoluta höjdpunkt enligt honom själv. ”Om någon hade kommit till mig när jag var på botten och sagt att jag två år senare skulle göra comeback i UFC, så hade jag aldrig trott det. Det var otänkbart då. Men det gick till slut!”Ilska mot domare och MMA-förbundet


Sedan comebacken har ”Mad Dog” gått tre matcher, varav den senaste var i Globen mot brasilianen Joaquim Silva. Efter full tid hade en domare Reza som vinnare och två domare hade Silva. Förlusten tog hårt på Reza eftersom han ansåg sig ha blivit bortdömd på sin egen hemmaplan. ”Jag har säkert sett matchen 300 gånger vid det här laget. Jag menar inte att domaren ska döma orättvist till min fördel, men att en svensk domare väljer moståndaren i en så pass klar situation, det är ofattbart. Jag var så besviken att jag tappade suget fullständigt. Jag låste in mig hemma och gick inte upp ur sängen på flera dagar. Det kändes förjävligt! Men, allt sker av en anledning, även om man inte vet vad den är. Jag vet i alla fall att jag inte är helt färdig än, jag har ett par matcher kvar innan jag lägger handskarna på hyllan.”

”JAG RINGDE TILL FÖRBUNDET OM ALLT DET HÄR EFTERÅT, SÅ HÄR FÅR DET INTE GÅ TILL!”


Reza valde att inte skriva på nytt kontrakt med UFC på grund av den dåliga betalningen. Istället har samtal förts med den ryska organisationen ACB, som ännu inte har arrangerat någon gala i Sverige. ”Varför ska jag välja UFC som erbjuder mig 10 000 dollar, när ACB erbjuder 3-4 gånger så mycket? De betalar väldigt bra och jag har haft förhandlingar med dem. Men det finns folk som inte vill att ACB kommer hit och konkurrerar på svenska MMA-marknaden. Man har kontaktat Hovet och sagt att ACB är anti-gay och bett att de inte ska få tillstånd att arrangera galor här. Svenska MMA-förbundet hjälper också till genom att sätta käppar i hjulet. Först stoppade man Cage Warriors från att komma hit, och nu ACB. Det är jättetråkigt för svensk MMA!””På tal om MMA-förbundet så hände en maffialiknande grej på en kampsportsgala nyligen. En grym svensk fighter, går match. För det första är en av domarna hennes klubbkompis. Hur kan man kallas opartisk då? Sen var en av hennes cornermen en höjdare inom MMA-förbundet och landslaget. Direkt när matchen är slut springer han fram till domarna för att titta på deras poängprotokoll! En domare försökte gömma det, men en annan visade upp det så han såg klart och tydligt. Jag ringde till förbundet om allt det här efteråt, så här får det inte gå till! Domare som dömer kompisars matcher och högt uppsatta i förbundet som försöker påverka domsluten, helt otroligt!”

Livet och ödet


Man kan förmoda att det finns saker i det förflutna som Reza skulle vilja ändra på, som han ångrar. Men även om han säkert har känt mycket ånger verkar det som han genom sin livsfilosofi har accepterat allt som har hänt, och förlikat sig med det. ”Det finns ingenting jag ångrar i mitt liv. Även om jag vet att vissa steg har förstört otroligt mycket, och i vissa fall ruinerat mig, så ångrar jag dem ändå inte. De handlingarna har gjort mig till den människa jag är idag. Jag har lärt mig så mycket av allting, och vem vore jag utan de lärdomarna?””För mig finns det en Gud, och jag förhandlar bara med honom. Jag tror att allt som händer är menat att hända. De riskornen som du äter, plockades för hand någonstans på andra sidan jorden, och var menade att hamna på just din tallrik. Det är min filosofi, och den har gjort mitt liv mycket lättare att leva, men det tog mig 39 år att lära mig det. Ett exempel är historien om de två bröderna som gjorde en lyckad affär och tjänade varsin summa pengar. Kort därefter blev bådas barn sjuka och pengarna de tjänat gick till sjukvårdskostnaderna. Den ena brodern blir arg på Gud eftersom han nu blev av med pengarna som han just tjänat. Den andra brodern tackar Gud för att han hade lyckats tjäna pengarna så han hade råd när hans barn behövde vård. Alltså, man kan alltid se saker på olika sätt, och jag tror att även det negativa som händer är menat, det ingår i planen.”

”FRÅN MILJONPROGRAMMET I FISKSÄTRA TILL ATT KÖRA BUGATTI I MIAMI BEACH”


Som avslutning frågar vi Reza dels vem han tycker att vi ska intervjua och dels hur han ska fira sin 40-årsdag som kommer i år. ”Jag skulle rekommendera Tomas (Ghassemi), vår manager. Eller Putte (Selman Berisha), han är också jävligt intressant! Vilket liv han har haft, från miljonprogrammet i Fisksätra till att köra Bugatti i Miami Beach. Något 40-årsfirande blir det inte, det är inget att fira. Det är bara ett steg närmare slutdestinationen, haha!”Vi tackar Reza Madadi för intervjun och önskar honom lycka till i den sista delen av hans MMA-karriär!