”MMA ÄR TUFFT, TUFFARE ÄN JIUJITSU SÄGER FOLK”

En ny utmaning


När intervjun äger rum har det inte gått lång tid sedan Beatriz kom hem från Europamästerskapen i Portugal, där hon såklart vann guld. Hon har några stora tävlingar inplanerade för året: Pan Ams, Abu Dhabi World Pro och slutligen VM i juni. Efter sommaren lägger hon undan sin jiujitsu-gi och plockar istället fram MMA-handskarna. ”Jag har vunnit alla titlar jag strävat efter i BJJ, så nu är det dags för en ny utmaning. Utvecklingen för tjejer i MMA har verkligen förbättrats under de senaste åren så det känns som rätt läge. Jag satsar på att börja träna efter VM fram till slutet av året och sedan utvärdera hur det känns.”
Beatriz i 65kg-finalen på Abu Dhabi World Professional Jiu-jitsu Championship, 2015. Foto: Christopher Pike, The National.

”Jag har inte varit i kontakt med någon MMA-organisation än, det är för tidigt. Jag vill se hur det går med träningen först. Tänk om jag inte är duktig, haha, blir nedslagen och ångrar mig? MMA är tufft, tuffare än jiujitsu säger folk. När jag känner mig redo kan jag börja leta efter ett bra event. Vi får se var jag kommer träna någonstans. Jag känner många tjejer inom MMA och UFC, som har tränat jiujitsu med mig. Till att börja med ska jag prata med dem och se om de kan hjälpa mig. Men jag är väldigt motiverad och förväntansfull! Jag gillar att utmana mig själv och det här blir en riktigt stor utmaning.”
”JAG HAR SETT MÅNGA SVARTBÄLTEN SOM TESTAT PÅ MMA MEN MISSLYCKATS MED ATT FÅ ANVÄNDNING FÖR SIN JIUJITSU”

I BJJ har Beatriz framförallt tävlat i 135 lbs (61 kg), men i MMA lutar hon mer åt 125 lbs (56,7 kg). ”Det lägsta jag har varit nere på är 129 lbs (58,5 kg), och bara det var svårt, men 135 kommer vara för mycket i MMA. När det gäller jiujitsu vet jag hur jag ska träna, gå ner i vikt, förbereda mig och så vidare. Men i MMA är allt nytt, jag är ett vitbälte där. Det är en speciell känsla som jag inte känt sedan jag var ett barn!”

En komplicerad övergång


Än så länge har Beatriz inte ägnat särskilt mycket tid åt att följa MMA och känner inte till så många fighters. De hon har koll på är framförallt brasilianska fighters. ”Jag gillar Demian Maia och Jacare (Ronaldo Souza), de som har en bakgrund i jiujitsu. Maia har en riktigt bra jiujitsu och har dessutom kunnat överföra den till MMA på ett fantastiskt sätt. Jag har sett många svartbälten som testat på MMA men misslyckats med att få användning för sin jiujitsu, och därmed fått ge upp. Jag tror att få till en lyckad överföring, som Maia, är den absolut svåraste utmaningen.”
Vinst vid 2018 Pan Ams.

”BJJ är fantastiskt att kunna för markkampen i MMA, men varje fight startar stående och det funkar inte att dra guard som jag är van vid. Så det är kanske inte den viktigaste kampsporten att ha med sig till MMA, men den behövs i kombination med andra. Jag kommer att fokusera på brottning, muay thai och boxning. Men jag kommer inte släppa jiujitsu, utan kommer fortfarande träna no-gi. Jag har tre världsmästartitlar i no-gi, men jag har ärligt talat inte tränat det särskilt mycket, utan största fokus har varit på gi-tävlingar. Tidigare tyckte jag inte om det på grund av att man blir så hal av all svett, men efter att ha tävlat i ADCC och Grappling Pro så tycker jag om det mycket mer.”
”JAG BÖRJADE TÄNKA ATT JAG KANSKE ALDRIG SKULLE LYCKAS MED ATT BLI VÄRLDSMÄSTARE”

Två välkända personer som gått över från BJJ till MMA är Mackenzie Dern och Gabi Barcia. Beatriz känner dem båda väldigt väl och har mött dem på tatamin vid ett flertal tillfällen. ”De är riktigt duktiga fighters som haft bra övergångar till MMA. Mackenzie har redan vunnit fem matcher (sex matcher när detta publiceras). Reds.anm). Jag är stolt över henne. Att hon så snabbt har lyckats ta sig in i UFC och framförallt utvecklats så mycket sedan sin första match, det är imponerande. Jag har mött dem båda på jiujitsutävlingar. Jag och Gabi har mötts minst tio gånger, i öppna klassen, och hon har vunnit varje gång. Det är tufft eftersom hon väger typ dubbelt så mycket som mig! Jag och Mackenzie har möts tre gånger och jag har vunnit två av dem. Vi tränade också ihop som blåbälten så vi känner varandra väl.”

Bra och dåligt i BJJ


Trots sin unga ålder har Beatriz hunnit avverka många tävlingar på den absolut högsta nivån i världen, och vi undrar om det är några vinster som sticker ut och betyder extra mycket för henne. ”Min första världsmästartitel ligger mig varmt om hjärtat. Jag hade vunnit VM som blå- och lilabälte innan, men i brun- och svarbältesklassen misslyckades jag två år i rad, och jag började tänka att jag kanske aldrig skulle lyckas med att bli världsmästare. När jag till slut vann år 2012 blev jag väldigt lycklig! Att vinna ADCC var också stort eftersom det bara är åtta tjejer med i viktklassen. Min tränare och mentor Leticia hade varit med i ADCC två gånger utan att vinna så det kändes som att jag vann för oss båda!”
Bia med hennes coach och mentor Leticia Ribeiro.

Olika BJJ-tävlingar har olika regelsystem och Beatriz har tydliga åsikter om de regler som IBJJF använder i sina tävlingar, så som VM, EM och Pan Ams. "Deras regelsystem är tråkigt! Det finns för mycket regler om vad man inte får göra, till exempel heel hook. Man får inte göra heel hook för att det kan skada motståndarens knä. Visst, men med en armbar kan man skada armen! Om hon inte kan ta sig ur heel hooken kan hon alltid klappa, så blir ingen skadad. Jiujitsu är i första hand självförsvar och nu kommer de och säger att man inte får göra si och inte göra så. Det blir tråkigt för folk att titta på också, tänk en match där båda är fast i 50-50-position i tio minuter!"


"Turneringar som ADCC och Grappling Pro har friare regelsystem och det gillar jag. Om man kliver utanför mattan förlorar man en poäng, vilket gör att man alltid försöker hålla sig i mitten, och matchen blir inte avbruten hela tiden. Submission only är också en bra regel, målet ska alltid vara submission! Tyvärr är det inte många som satsar på submission idag, utan tänker bara på poäng. De har kanske läge att gå på armbar, men gör det inte av rädsla att svepas och få poäng emot sig. Jag föredrar att gå in för att avsluta, och göra det snabbt. Att få poäng emot mig bryr jag mig inte om. Jiujitsu handlar inte om att spela säkert, utan ska vara dynamiskt. Du sveper, blir svept tillbaka, passerar guard, tar tillbaka guard, och så vidare. Det är mycket roligare!"
”JAG TROR INTE ATT MAN KOMMER SÄRSKILT LÅNGT OM MAN INTE DRIVS AV ANNAT ÄN PENGAR”

Livet, pengarna och framtiden


I ungdomen tränade Bia också judo, brottning och simning utöver jiujitsu. Hon har alltid varit atletisk och verkar vara född för idrott. Frågan är om hon trivs med livet som elitidrottare och vad hon skulle gjort annars, om jiujitsu inte fanns. ”När man lever så här måste man ha balans. Jag är egentligen en vanlig person och jag måste få leva lite normalt liv emellanåt också. Men jag tycker att jag hanterar det bra och jag trivs verkligen med att vara fighter, så det hade jag nog varit även om det inte var i jiujitsu. Jag är en sann tävlingsmänniska, och det gäller även utanför kampsporten. Nu kör jag till exempel crossfit också, och jag har redan tävlat i det två gånger. Det är en jättebra form av fysträning, så det kommer jag att fortsätta med.”

Beatriz har under samtalet sagt att motivationen till att gå över till MMA grundar sig i att få en ny utmaning, men för många lockar också hoppet om en tjockare plånbok. Vi diskuterar ekonomin i jiujitsu och visst är det inget man blir stenrik på, framförallt inte som kvinna. ”Jag har aldrig gjort det här med pengar som motivation. Jag tror inte att man kommer särskilt långt om man inte drivs av annat än pengar. I jiujitsu är det inte många turneringar som har prispengar, och när det finns går ofta det mesta till männen. Det gäller förresten även när vi håller seminarier. Det mesta jag vunnit på en tävling är 10 000 USD, och ett vanligt seminarium tjänar jag normalt 1500 USD på. Man kan tjäna lite på sponsorer också men de vill sällan betala i cash, utan erbjuder hellre sina produkter och tjänster som betalning.”


Slutligen kommer vi in på hennes framtid, hur länge hon vill tävla, vad som händer sen och om hon tänker på att bilda familj. ”Jag kanske tävlar i fem år till. Jag vill absolut ha familj och barn, och det kan jag inte kombinera med en fightingkarriär. Däremot finns det inget som säger att jag inte kommer tillbaka senare i någon Mastertävling, haha! Om man ser ännu längre fram, om tio år, så har jag förhoppningsvis mitt eget gym, med både jiujitsu och fysträning”.

Vem tycker Beatriz att vi ska intervjua härnäst? ”Demian Maia!”

Vi tackar Bia för hennes tid och önskar henne stor framgång i hennes kommande övergång till MMA!
Foto: Vinicius Agudo, @agudobjj


Text: Pelle Axelsson