"JAG HÖRDE ATT DU ÄR KICKBOXARE? SA ROYCE. KOM IGEN, FÖRSÖK KNOCKA MIG!"

Misslyckas för att lyckas


De som känner till Bruces bakgrund vet att han har tränat judo, kickboxing och har svart bälte i den koreanska kampsporten Tang Soo Do. MMA fanns inte ännu när Bruce var aktiv kampsportare men däremot har han sparrats med fighters från alla möjliga stilar. Ett sparringminne sticker ut lite extra. ”1991 mötte jag en trevlig herre vid namn Royce Gracie, alltså två år innan UFC 1, och blev inbjuden till hans dojo för att sparras. ’Jag hörde att du är kickboxare?’ sa Royce. ’Kom igen, försök knocka mig!’. En minut senare låg jag på marken och blev utrstrypt. Han rättade till sin gi och sa något jag aldrig glömmer: ’Det är skönt att inte bli slagen i ansiktet, eller hur?’. När jag två år senare tittade på UFC 1 och Royce klev in sa jag åt mina vänner att hålla koll på den killen, för han kommer spöa alla!”
En ung Bruce Buffer visar upp sina kampsportskunskaper.

Det är många områden som Bruce är framgångsrik inom och man får lätt känslan av att han lyckas med allt han tar sig för. ”Mitt första företag jag startade blev stämt av min tidigare arbetsgivare, och det blev ett misslyckande. Men saken är den, att man vet inte hur det är att lyckas om man aldrig har misslyckats. Titta på fighters som Conor McGregor, som förlorar mot Nate Diaz, för att sedan komma tillbaka och vinna. Det kännetecknar en riktig entreprenör, en riktig fighter. Sen är det svåraste inte heller att nå framgång, utan det är att fortsätta vara framgångsrik. Jag är stolt över att ha varit the Voice of the Octagon i 22 år nu, och jag har verkligen gått igenom toppar och dalar på vägen.”
"JAG MÅSTE BEVISA FÖR PUBLIKEN, MINA ARBETSGIVARE, KOLLEGOR OCH MIG SJÄLV, ATT JAG FÖRTJÄNAR ATT VARA THE VOICE OF THE OCTAGON"

Oavsett yrke kan man tänka sig att många tappar motivationen efter över 20 år. Men Bruce menar att han fortfarande är lika motiverad och att det hänger på vilken inställning man har. ”Min motivation kommer från viljan att vara den bästa jag kan på det jag gör. Jag går in till varje gala med inställningen att det är min allra första gala och att jag måste bevisa för publiken, mina arbetsgivare, kollegor och mig själv, att jag förtjänar att vara the Voice of the Octagon. Jag hänger inte fast vid tidigare framgångar utan fokuserar hela tiden på att leverera idag. Jag har också en enorm passion för det jag gör, och det är en nyckel för att kunna fortsätta länge!”
Passion och motivation är fortfarande på topp för Bruce Buffer, efter 22 år som the Voice of the Octagon.

Förändringens tid


Många delar av UFC är desamma från år till år, men mycket har också förändrats med tiden. Personer som kändes givna på varje gala, såsom Mike Goldberg, Burt Watson, Jacob ”Stitch” Duran, har fått lov att gå vidare, ofta till fansens förbistring. Vi frågar Bruce om han har varit orolig för sin egen skull i dessa tider. ”Jag ska vara ärlig och säga att nej, jag har inte varit orolig. Jag är stolt över att vara en dedikerad, lojal anställd och en ambassadör för UFC. Jag ställer inte till med några problem, jag sköter mitt jobb och jag respekterar alla runt omkring mig. Inte för att de nämnda personerna inte gjorde det, det säger jag inte. Men jag har inte känt anledning till att oroa mig.”
"JU KORTARE NAMNET ÄR, DESTO SVÅRARE ÄR DET FÖR MIG"

Vissa ändringar har naturligtvis kommit i och med att UFC köptes av WME-IMG, och Ari Emanuel tog över företaget tillsammans med Patrick Whitesell. De båda har hållit sig i bakgrunden sedan dess och inte pratat med media. ”Jag lärde känna Ari långt innan han köpte UFC. Han är en otrolig affärsman, väldigt driven, intressant och atletisk. Han är på gymmet klockan fem på morgonen varje dag! Hans partner Patrick har jag också stor respekt för. De driver världens största byrå i underhållningsbranschen, och representerar de allra största klienterna. Ingen kan marknadsföring bättre än dem, och det är inte deras jobb att synas. För UFC har de Dana som gör ett fantastiskt jobb, och alla andra fighters och personligheter som är företagets ansikte utåt.”
Bruce och hans chef, UFCs VD Dana White.

Vi ber Bruce guida oss igenom sina förberedelser inför en UFC-gala och berätta mer om han ser till att uttala varje fighters namn rätt. ”Jag ser till att vara förberedd innan jag reser till platsen där galan ska äga rum. Jag lägger flera timmar på mina anteckningskort så att de är klara. På morgonen kör jag ett träningspass, äter rejäl frukost och mediterar. Sen är det i princip ett åtta timmars arbetspass som väntar. Förutom presentationerna i buren ska jag vara en ambassadör, ta bilder och hälsa på folk. När det gäller namnen så får jag alltid en inspelning i förväg där alla fighters säger sina namn. Vi är väldigt noga med att det ska bli rätt. Faktum är att ju kortare namnet är, desto svårare är det för mig. Jämför till exempel MIIIIKEEE SWIIICK med KHAAABIIIIB NURMAGAMEEEDOOOOV! Med fler stavelser finns det mer att arbeta med. De korta namnen måste jag tänka lite extra på för att få till på ett bra sätt.”

Buffer fans


Vanligtvis är Bruce den mest uppklädda av alla när det är UFC-dags och han får berätta hur valet av kostym går till. ”Jag väljer ut dem själv, ihop med min exklusiva skräddare i Kanada som heter My King & Bay. Ni kan kolla upp dem på Instagram, de är fantastiska! Jag har möte med dem den här veckan för att gå igenom mina 5-6 nästkommande kostymer. Beroende på galan så skiftar jag mellan en klassisk, konservativ stil till en mer vild, Prince-liknande stil. Vissa galor är speciella, till exempel UFC 200, och då vill jag höja ribban en nivå.”
Har du varit rädd att du också ska bli tvungen att ha Reebok-kläder? ”Haha, om de vill förhandla det med mig får de höra av sig så kan vi diskutera!”
Bruce i action, alltid i oklanderliga kostymer.

Över åren har Bruce fått chans att resa över hela världen, träffat fans och upplevt skillnaderna mellan publik i olika länder. ”Varje land har sin egen stil. Irland är fantastiskt, i Brasilien kan de bli helt galna, liksom i Storbritannien. De skriker IT’S TIME tillbaka till mig och skriker med i mina standardreliker. I Tokyo är de tysta, på ett respektfullt sätt, och går igång när någon slås till marken. Sverige kan också vara nedtonade för att sedan tändas som en eld! Jag ser det som mitt jobb att dra fram energin ur publiken.”
"DET ÄR FANSEN SOM BETALAR DIN LÖN, SÅ ENKELT ÄR DET!"

“Vad gäller möten med fansen så har jag varit med om ett antal galna upplevelser. Bara positiva upplevelser, vissa ganska vilda, och en del kan jag inte berätta om, haha! Men generellt så är fansen fantastiska. MMA och UFC har kommit dit vi är idag tack vare fansen. Så länge folk har respekt så skriver jag varje autograf, hälsar på varje person och tar bild med alla som vill. Det är viktigt för mig att vara en bra förebild. Jag förstår inte kändisar som inte ger sina fans uppmärksamhet. Det spelar ingen roll vem du är, du ska ta den där bilden och skriva autografen! Det är fansen som betalar din lön, så enkelt är det!”
Arbete pågår i Bruces inspelningsstudio.

“Jag vill också berätta för alla fans att om man går in på brucebuffer.com, kan man beställa en inspelning, ljud eller video, där jag ger er en egen presentation som en fighter i buren! Jag gör specialinspelningar för bröllop, födelsedagar och telefonsvararmeddelanden. Man kan beställa en inspelning för 99 dollar och då går en del av det till välgörenhet för barn, militär och djur här i USA, och du får något att spara för resten av livet. De tacksamma meddelandena jag får från de som beställt är otroliga; jag får tårar i ögonen när jag läser vissa av dem. De fans som har beställt älskar dem!”

Vem tycker då Bruce att vi ska intervjua härnäst? ”John McCarthy är en riktigt bra person att intervjua. Dana White också förstås!”

Vi tackar Bruce Buffer för hans tid, och ser fram emot att följa honom under många år framöver!
"I'll be back!" vs. "IT'S TIME!"


Text: Pelle Axelsson