Det är på YouTube Red som TV-serien Cobra Kai kommer att sändas under 2018 och den består av tio avsnitt. Vi frågar Ralph hur det gick till när de bestämde sig för att spela in serien. ”De tre skaparna av serien bestämde träff med mig i New York och presenterade idén. De var passionerade och hade en vinkel på historien som kändes fräsch och relevant. Det, tillsammans med tajmingen och de TV-plattformar som finns idag fick mig att känna att nu är det dags, efter att ha tackat nej till vartenda förslag om uppföljare som har presenterats för mig senaste 30 åren. Jag sa nu kör vi!
”ALLA HARDCORE-FANS HAR MYCKET ATT SE FRAM EMOT I SERIEN”

Cobra Kai (2018)

Karate Kid-fans över hela välden blev naturligtvis väldigt uppspelta när nyheten släpptes, något som Ralph tydligt har märkt av. ”Reaktionerna har verkligen varit spektakulära! Det ha varit ett enormt intresse från i princip alla åldersgrupper. Jag är egentligen inte förvånad, med tanke på att filmen är så älskad, men det är såklart smickrande att se. Alla hardcore-fans har mycket att se fram emot i serien; den är fylld med nostalgiska scener och många återkopplingar till originalet.”
Foto: Youtube - Official Cobra Kai Trailer

Lång tid har gått sedan den då 22-åriga Ralph Macchio gestaltade huvudpersonen Daniel LaRusso. Ralph berättar om hur de tog sig an inspelningen och hur Daniel har förändrats sedan sist. ”Vi behandlade Cobra Kai som helt fristående, även om det är en fortsättning på Karate Kid. Jag tog mig an Daniel på samma sätt som första gången – som en version av mig själv med vissa förstärkta element som gör honom till LaRusso. Den största skillnaden är hans vishet nu, efter att ha fått livserfarenhet och framgång genom sin egen sammansvetsade familj och sitt företag. Det finns dock ett tomrum hos honom efter att Miyagi gått bort, plus att Johnny Lawrence verkligen vet vilka knappar han ska trycka på!”
”DET GÅR INTE MÅNGA DAGAR UTAN ATT NÅGON REFERERAR TILL KARATE KID”

Pat Morita, som spelade Mr. Miyagi, gick olyckligt nog bort år 2005 vid 73 års ålder. Han blev legendarisk efter sina många visdomsord i originalfilmen, samt den scen där han försöker fånga en fluga med ätpinnar. ”Fram till det att Pat gick bort hade vi hållit kontakten till och från – han utgör en stor del av mitt cinematiska arv och Mr. Miyagi är ju en del av oss alla. Vilken fantastisk prestation, och vilken fin vän, både på och utanför filmduken. Han är saknad.”
Cobra Kai (2018)

Många av dagens aktiva fighters som var unga på 80-talet blev inspirerade till att söka upp närmsta kampsportsklubb just tack vare Karate Kid. Vi diskuterar med Ralph vad det egentligen var som gjorde filmen så framgångsrik, samt hur han själv har påverkats. ”Karaktärer som folk kan relatera till var viktigt. Daniel LaRusso hade egentligen ingen chans att vinna något, han var en helt vanlig kille. Jag tror att den aspekten av önskeuppfyllande blev en stor anledning till framgången. Dessutom är det en fantastisk story som berättas på ett vackert sätt med klockrena skådespelare. Och framförallt: Mr. Miyagi! Allt kom ihop på ett fantastiskt sätt, den rätta storyn vid rätt tidpunkt med rätt personer. Magiskt!”
”JAG HAR DAMMAT AV MIN GAMLA GI OCH ÄR NU BACK IN BUSINESS!”

Foto: Youtube - Official Cobra Kai Trailer

”Det går inte många dagar utan att någon refererar till Karate Kid. Ju mer tiden går, desto mer omfamnar jag det. Filmen har inspirerat flera generationer och jag tycker att det är otroligt att så många har influerats till att välja kampsportens bana, där den mentala och spirituella filosofin är lika viktig som den fysiska sidan. Jag var bara killen som fick filmrollen, så om det är så att folk känner att jag har inspirerat dem känner jag stor tacksamhet. Jag är stolt över det, speciellt med tanke på dagens unga generation.”


Avslutningsvis frågar vi hur det var att ta upp karateträningen igen efter så lång tid. ”Jag har dammat av min gamla gi och är nu back in business! Det är dock lite tuffare nu i 50-årsåldern än det var i 20-årsåldern. Men jag kämpar på!”
Foto: Youtube - Official Cobra Kai Trailer

Vi tackar Ralph Macchio för pratstunden och för att han väcker alla våra nostalgiska Karate Kid-känslor till liv!Text: Pelle Axelsson