Trebarnspappa


Det är fredagkväll när vi ringer Rico, och medan många människor gör sig redo för veckans festkväll är han hemma och tar det lugnt med familjen, vilket han gör de flesta fredagskvällar. ”Festande har aldrig riktigt varit min grej, inte ens innan jag fick barn. Jag har alltid varit upptagen med vad jag vill uppnå och med att få det liv jag vill ha. Då och då, visst, men inte för mycket. På det sätter håller man också festandet speciellt och roligt när det väl är dags.”

Foto: James Law, Glory Sports International


Alla som har barn vet hur utmanande det kan vara att få det vardagliga livet att smidigt flyta på. Rico är trebarnspappa och lyckas trots det träna flera gånger per dag, plus allt annat runt om kring som måste göras. ”Det är tufft såklart. Speciellt nu när jag har så mycket marknadsföringsjobb att göra, intervjuer och sponsoruppdrag, utöver träningen och fightingen. Men jag gör mitt bästa för att hantera det, och vi är lyckligt lottade så vi har pengar att lägga på hjälp med barnen och huset.” Ricos första barn föddes när han bara var 22 år, och han förklarar att det fick honom att ta både karriären och livet i stort mer seriöst. För att kunna ge dottern ett bra liv ökade han sitt fokus för att ta fightingen till en högre nivå.

"VARJE MOTSTÅNDARE ÄR ETT HINDER, VARJE MOTSTÅNDARE ÄR ETT HOT"


Det var Ricos papa som fick honom att börja med kampsport som liten. Hans pappa hade svart bälte i Kyokushin Karate och lärde ut kickboxning. Femåriga Rico blev en hängiven student. ”Pappas kickboxning var starkt påverkad av Kyokushin. Man kan se det på teknikerna, till exempel annorlunda sparkar och andra vinklar än i traditionell kickboxning. Men det bidrog även med mer disciplin och tuffhet. Kyokushinfighters är riktigt tuffa, de är på en annan nivå, både fysiskt och mentalt.”

Tungviktstronen i GLORY


På nyårsafton 2012 gjorde Rico sin GLORY-debut i en tungviktsturnering. Sedan den kvällen är han obesegrad i organisationen och är idag utan tvekan deras största stjärna. Tidigare kickboxaren Gökhan Saki har sagt att GLORY var svåra att arbeta med, men Rico håller inte med. ”Vi har en riktigt bra relation. Jag tror att det beror på vilken typ av person du är, och ärligt talat så är jag nog inte heller alltid så lätt att ha att göra med. Jag är väldigt envis och gillar att göra saker på mitt sätt. Det är viktigt att kunna kompromissa för att kunna göra bra business, så det blir som du vill men också som de vill. Om du har fem eller sex krav som du verkligen vill ha igenom, och kommer ut med fyra av dem så kan du vara nöjd. Att arbeta med GLORY är ett rent nöje för mig.”

Foto: James Law, Glory Sports International


Med 16 vinster i rad i GLORY är det inte överraskande att folk kallar Rico för ohotad. Men han själv säger att han är motiverad att fortsätta försvara bältet. ”Alltid! Jag ser det som min plikt och mitt uppdrag som mästare att fortsätta så bra som jag kan. Det spelar ingen roll vem som står framför mig, eftersom varje motståndare är ett hinder, varje motståndare ett hot. Mitt mål är att hålla min absolut högsta nivå och skapa en väg för nästa generation som kan gå i mina fotspår, och kanske ännu längre.”

"SJÄLVKLART VILL JAG MÖTA BADR IGEN, OCH DET VET GLORY OM"


Det är en lång rad stora namn som har stått mitt emot Rico i ringen, och vi diskuterar huruvida någon av dem sticker ut och om det är någon han skulle vilja möta igen. Han säger direkt Semmy Schilt som svar på båda frågorna. Den 213 cm långe jätten besegrade Rico år 2012, och han beskriver Schilt som ett monster. Vi diskuterar också det ständiga kravet från fansen, en rematch mot Badr Hari som förlorade mot Rico för två år sedan på grund av en armskada. ”Självklart vill jag möta Badr igen, och det vet GLORY om. Det är upp till dem att hitta rätt tidpunkt, rätt arena och att se till att alla är tillgängliga. Jag tror att det bara är en tidsfråga.”

MMA, pengar och film


Flera fighters, till exempel Alastair Overeem och Gökhan Saki, har gått över från kickboxning till MMA, med drömmen om en större scen, större kändisskap och större lönekuvert. Med vinster över alla de största hoten i tungviktsdivisionen, undrar nu många om Rico kanske är nästa kickboxare att ta steget över till MMA. ”För tillfället, nej. Men vem vet, om rätt erbjudande kommer… Money talks, eller hur? Jag älskar kampsport, boxning, kickboxning, MMA; jag älskar allt. I kickboxning är jag den absolut bästa så jag fokuserar på det just nu, men vem vet vad som händer i framtiden? Om det kommer ett galet erbjudande kan vi kanske titta på det. Jag har faktiskt en professionell MMA-match på mitt record och jag har kört en del grapplingturneringar här i Holland. Jag gillar det, så låt oss vänta och se vad som händer i framtiden!”

Foto: James Law, Glory Sports International


“Jag tjänar bra pengar när jag fightas nu, vilket har gett mig ett väldigt bra och stabilt liv, och jag är naturligtvis glad och tacksam för det. Självklart skulle jag tjäna ännu mer i MMA, eftersom sporten är större. Det är den största kampsporten i USA, och med så många fans som tittar kombinerat med möjligheterna att sälja PPV, då kan man tjäna stora pengar. Men det är inte alla som lyckas när de byter sport, och jag vill inte följa deras exempel. Övergången är svår, det är trots allt en helt annan sport. Hur man står, kombinationerna, uthålligheten, allt är annorlunda. Jag skulle göra det på mitt sätt, på rätt sätt.”

"HAN HAR ALDRIG VARIT I RINGEN MED MÄSTAREN I FEM RONDER"


Rico fyller 30 nästa år och det är otroligt hur mycket han redan har hunnit åstadkomma i livet. Han kommer inte att fightas för alltid, och han har redan flera idéer för framtiden. ”Om fem år gör jag förmodligen något annat, skådespelande till exempel. Jag försöker gå på skådespelarseminarier och sånt, men det är svårt att hinna med när man har en aktiv idrottskarriär. Jag jobbar också med att bygga upp mycket business runt mitt märke Rico.” Om du är nyfiken på Ricos skådespelarförmåga kan du se honom spela fightern Moss i filmen Kickboxer: Retaliation (2018).

Foto: James Law, Glory Sports International


Vi avslutar med att fråga vem han tycker att vi borde intervjua, samt hur han tror nästa match, mot Guto Inocente den 29 september på GLORY 59 i Amsterdam, slutar. ”Jag skulle rekommendera en intervju med Leon Edwards, MMA-fightern. Han är en motiverad ung kille, på väg upp i UFC. När det gäller min nästa match så ser jag verkligen fram emot att fightas på hemmaplan, vilket alltid ger mig rejält med energi. Inocente är ett stort hot, en duktig fighter som kommer med överraskningsattacker såsom snurrsparkar och snurrarmbågar. Jag har inte någon gissning på hur matcher slutar, men jag kan säga att han har aldrig varit i ringen med mästaren i fem ronder, och det är en stor skillnad mot alla hans tidigare matcher!”

Vi tackar Rico Verhoeven för hans tid och önskar honom lycka till i kommande matchen och i framtiden!


Text: Pelle Axelsson