Want to read this article in English? Click here!


När vi pratar med Jack har mindre än en vecka har gått sedan domaren lyfte Jacks hand i luften medan han utropades som vinnare mot ”Jacare” Souza. Det som förvånade många var dels att han lyckades vinna, men kanske framförallt att han var ytterst nära att strypa ut den flerfaldige BJJ-världsmästaren. Vi är nyfikna på hur han förbereder sig för en match mot en fighter som är extremt farlig på marken. ”Det handlar bara om att vara jävligt skarp i de situationerna. Jag hade bestämt redan innan matchen att jag skulle försöka ta ner honom, och det gjorde jag. Känner jag mig hotad i en situation behöver jag bara dra mig ur. Jag har jobbat hårt för att bli bra på alla områden i MMA, men det är klart att det finns de som är bättre än mig på marken. Dock kan de inte vara så mycket bättre att jag inte borde vara där överhuvudtaget, speciellt inte när jag är på topp och kan hota med slag.”

”JAG HAR INGEN SOM HELST ÖNSKAN ATT BO I USA. ATT FLYTTA DIT ÄR DET SISTA JAG SKULLE VILJA GÖRA.”


Jack tränar på Frontline Academy i den norska huvudstaden – en plats som knappast är känd för att krylla av högkvalitativa MMA-klubbar, tränare eller utövare. Men Jack själv menar att han har allt han behöver där. ”Jag har inte rest runt speciellt mycket eller rört mig bland andra klubbar. Folk har tjatat på mig under hela min karriär att jag måste flytta till USA, men jag märker bara mer och mer att min framgång kommer ändå! Kolla på Conor McGregor som kommer från ett ännu mindre ställe, utan några kända utövare alls, och se vad han har åstadkommit. Jag tror ärligt talat inte att det hade gjort mig bättre att sticka till American Top Team och träna med typ 40 andra proffsfighters. Jag trivs väldigt bra här och jag har ingen som helst önskan att bo i USA. Att flytta dit är det sista jag skulle vilja göra. Jag skulle må skitdåligt och inte kunna prestera alls!”

Foto: Steve Mitchell, USA TODAY Sports


”Mycket har att göra med att jag har en djup insikt i sporten. Jag förstår hur jag ska gå till väga för att lära mig att behärska de specifika tekniker jag känner att jag behöver. Den insikten är viktigare än att resa till någon ninja-coach någonstans. Ett exempel är snurrsparkar som jag vill lägga till mitt game, så nu kör jag fullt fokus på det under ett pass i veckan med en före detta landslagsman i Taekwondo. Därefter implementerar jag det i sparringen och blir det till slut en integrerad teknik i min arsenal. Vill man utvecklas så kan man göra det i princip var som helst så länge du har någorlunda kompetenta människor runt omkring dig. Jag har det väldigt tufft på träningarna, och så länge jag har det behöver jag inte sticka någon annanstans.”

”En annan sak det pratas mycket om är att vara utanför sin comfort zone. Jag tror många misstolkar det uttrycket. Det handlar om var du sätter dig själv på träningarna och att hela tiden hamna i utmanande positioner så att man utvecklas. Men det betyder inte att man ska må dåligt utanför träningen. Där tror jag att det är otroligt viktigt att man mår bra och känner balans. Ju mer jag har fått ordning på saker och ting i mitt liv, desto mer får jag ut av träningarna. När förhållandet med min flickvän känns bra presterar jag på topp, men om vi har bråkat får jag inte ihop det alls. Så fungerar jag i alla fall!”

Foto: Steve Mitchell, USA TODAY Sports


Som alltid var Jack snabb efter sin senaste match med att specificera vilka motståndare han kan tänka sig näst. Med båda ögonen fästa på mellanviktstiteln är det någon från den handfull fighters som är kvar framför honom i rankingen som han vill ha härnäst. ”Israel (Adesanya) och (Robert) Whittaker kommer ju att möta varandra. Då är det Yoel Romero och Kelvin Gastelum kvar att möta. Jag nämnde Chris Weidman men jag är faktiskt högre rankad än honom nu, så får jag välja tar jag någon av de andra. Romero och Paulo Costa har varit bokade mot varandra men matchen blev inte av, så det känns rimligt att UFC vill sätta upp den igen, så länge båda är rena och fina! Därför känns Gastelum som den mest rimliga motståndaren.”

”ROMERO DÄREMOT ÄR EN MYCKET SVÅRARE MATCH!”


”Gastelum är en duktig boxare; det är där han är bäst. Min arsenal känns bredare än hans, och där jag är starkare än honom är framför allt på sparkar och att få ner honom på ryggen. Där har jag ett enormt övertag. Men han är duktigt på att scrambla och i sin defensiva brottning, så det är absolut en utmaning. Men om jag kan använda min distans, mina sparkar, nedtagningar och ground and pound så är vinsten min. Romero däremot är en mycket svårare match! Han är oförutsägbar och täcker mycket distans i sina steg, vilket gör det svårt att jobba med ett in-och-ut-game. Mot honom handlar det om att sätta press, press, press, hela tiden. Man måste vara på honom varje gång han vill ta en liten paus efter sina attacker. Att höja volymen så han blir tröttare och tröttare, det är sättet att slå honom på.”

Foto: Robin Hansen Tangen


Det har bara gått några månader av 2019 men det har varit en otrolig tid för Jack Hermansson. Han har gått från att vara en doldis till att stega in i sportens finrum, med massvis av nya fans och ständiga mediaförfrågningar. Frågan är hur han trivs med det. ”Jo, jag trivs, men man blir trött såklart. Man kommer hem helst urladdad efter en match med kraftig jetlag, och det är då man har som allra mest att göra. Den kombinationen känner man ju av och den kan göra en väldigt trött. Men nu sätter samtidigt karriären fart och jag uppskattar såklart uppmärksamheten. Det här är något jag har jobbar hårt för, så jag har inga problem med det egentligen. Det är just direkt efter matcherna när man kan bli lite trött.”

”AV ALLA STÄLLEN SOM FINNS FÖR ATT SLAPPNA AV OCH NJUTA SÅ ÄR DET SVERIGE SOM GÄLLER FÖR MIG”


Vinsten mot Jacare beskrevs av många som den största i svensk MMA-historia, och många fans menade att Jack nu övertagit tronen från Alexander Gustafsson. Vi frågar vad Jack känner om det, och om hans relation med The Mauler. ”Alex har gjort så otroligt mycket för sporten och är en grym utövare. Jag ser hellre att vi delar på tronen än att jag skulle ta över den! Jag har hälsat på Alex när vi har träffat på varandra, men vi har aldrig tränat ihop. Min tränarkompis Kenneth Berg åker över och tränar med dem på Allstars ibland men jag har inte gjort det. Jag trivs som sagt bäst med att träna hemma på min klubb.”

Foto: Robin Hansen Tangen


De vanligaste frågorna Jack får handlar om hans svensk-norska identitet. Han är född och uppväxt i Sverige men flyttade i 19-årsåldern till Norge för att hitta jobb. Eftersom hela hans proffskarriär i MMA har grundats och utgått från fjordarnas land känner han naturligt starka känslor för det, likväl som för sitt hemland. Vi förstår att han trivs väldigt bra, men undrar ändå om han tror att han någon gång i framtiden kommer att flytta tillbaka till Sverige. ”Nu har jag etablerat mig här med flickvän och allt, och det är mycket lättare för mig att bo här än för henne att flytta till Sverige. Jag känner dock en oerhörd kärlek till Sverige och av alla ställen som finns för att slappna av och njuta så är det Sverige som gäller för mig. Min familj och mina vänner finns kvar där hemma, så det är väldigt lätt för mig att åka ett par timmar för att hälsa på. Så just nu känner jag inget behov av att flytta tillbaka. Det jag saknar hemifrån är matbutikerna! Det är ett otroligt mycket bättre utbud i Sverige, och priserna ska vi inte ens prata om, haha!”

Vi avslutar på vanligt manér med att fråga vem Jack skulle rekommendera oss att intervjua. ”Bas Rutten är ju riktigt rolig! Han är kanske inte lika mycket i ropet längre, men han är kul. En annan som jag är ett stort fan av är kommentatorn, Michael Schiavello! Det är en cool personlighet, honom skulle jag gärna läsa en intervju med.”

Vi tackar Jack Hermansson för intervjun och ser verkligen fram emot att se vad resten av året har att erbjuda den framtida mellanviktsmästaren!